Att tänka på före Kattköp

10 saker att tänka på innan man skaffar katt!
Av: Heidi Purmonen

• Klarar du inte av bajs? Det bör du kunna göra för katter bajsar och har du innekatt så är det DU som får ta bort bajset ur toalådan.
• Katter (särskilt långhåriga) lyckas ibland få bajs i pälsen och då får DU tvätta bort det.
• Vill du inte ha ett djur som inte luktar?? Har du bra kattsand, ger katterna bra mat och rengör lådorna minst en gång per dag så luktar inte katt så mycket men när dom precis bajsat så luktar det ju självklart. Så lite lukt får man stå ut med.
• Är du extremt rädd om dina möbler? Ingen bra kombination. Även om du köper klösträd som katten får riva på så kommer den busa och springa över tex soffan och det ger också klomärken. Sen är det inte alltid katten tycker som du om var den får klösa eller ej.
• Är du extremt pedantisk och måste ha kliniskt rent? Katter skitar ner. Kattsand och katthår har man lite varstans även om man dammsuger ofta. Katterna har även sina leksaker över hela hemmet.
• Är du väldigt lättväckt och har svårt att somna om. Katter tycker ibland att det är världens bästa idé att ha rejs genom hela hemmet mitt i natten, gärna över din mage också.. Tänkte du stänga sovrums dörren för att få vara ifred?? Kan ju funka i vissa fall men oftast har man en katt i dörrhandtaget som jamar och krafsar och jamar och krafsar tills du ger upp. Vill man absolut ha sovrumsdörren stängd på natten måste man helt enkelt stå ut med krafs och jam tills katten har förstått att du är envisare.
• Katter kostar pengar, har du ekonomin för det?: försäkring, mat, sand, leksaker,klösträd/klätterträd, kattlåda, kastrering, vaccinering m.m, ev andra oförutsedda veterinärutgifter. En katt kostar runt 300-500 kr i månaden ( Om något oförutsett inte inträffar) beroende på vilken försäkring, mat och sand man använder och hur mycket leksaker du köper.
• Har du tid?? Har du hört att katten klarar sig själv? Vissa katter är visserligen mer självständiga än andra men för det mesta så vill katterna ha vår tid och kärlek. Innekatten skall aktiveras med lek och gärna promenader i sele för att må bra och det tar sin lilla tid särskilt om du skaffar fler katter. Så glöm att du kan springa från jobbet till AfterWorken med jobbarpolarna ofta, och sen på helgen knappt vara hemma heller, och tro att katten finns där hemma som någon slags nalle när du kommer hem och vill ha lite gos. Då har du förmodligen rätt snart en lessen katt som kanske kissar i sängen, blir aggressiv eller river på saker den inte skall riva på.
• Hur ser din framtid ut? Visst det går inte att planera framtiden helt och hållet men till en viss del. Har du tänkt åka utomlands och jobba eller studera om något år? Kommer du inom ett par år resa mycket inom jobbet? Har man sådana planer så skall man nog inte skaffa katt förrän man någorlunda slagit sig till ro. Ett alternativ kan vara att bli jourhem via ett katthem. Då hjälper du en hemlös katt samtidigt som du får prova på hur det är att ha katt och har kunniga personer att fråga om råd.
• Är det verkligen en katt du vill ha till 100 % ? Är det så att du kanske egentligen vill skaffa t.ex. hund men det går inte på grund av ditt jobb, så du skaffar katt för att skaffa något. Har sett ett par sådana ”fall” och nej är du inte kattmänniska så lär du inte trivas med en katt om det är en hund du egentligen vill ha. Skaffa inte heller katt för att du egentligen vill ha barn men det inte passar med barn just då.
Skaffa katt för att du till 100 % vill ha sällskap av dessa underbara gosiga minitigrar – sen kan ju en katt vara en substitut för barn så länge man ser till deras kattbehov.