Tonårskatten

Tonårskatten!
av Heidi Purmonen

Det är inte alla som vet att katter kommer in i tonåren dom också.
Det brukar ske runt 6 månaders ålder. Vissa till och med ännu tidigare och andra ännu senare. Det är då dom börjar bli könsmogna och deras hormoner rusar runt i kroppen. Dom blir precis som människor tonåringar, rastlösa och mer aktiva på natten och sover på dagen.
Katten ropar kanske högljutt efter en partner och vankar rastlöst fram och tillbaka. Dom testar också många gånger gränser.
Den så mysiga katten kanske helt plötsligt inte alls vill sitta i knät och mysa. Den kanske till och med börjar naffsa dig eller gör andra saker den absolut inte får. Den kan också bli låg när när det är så mycket hormoner i omlopp.
En katt som inte skall användas i seriös avel skall kastreras, man gör detta både på honor och hanar. Katten kommer må mycket bättre och bli lugnare.
Tidigare hette det att man steriliserade katthonan, men då kapar man endast äggledarna och därmed har hon livmodern kvar och löpbeteendet sitter kvar och honan utsätts för onödig stress.
Numera gör inte veterinärer sterlisering utan man kastrerar honor också, och tar då bort livmodern, och minmerar risken för sjukdomen livmodercancer -vilket tyvärr blir allt vanligare även för katter.
Vissa katter får precis som människor, en ganska lugn tonårsperiod medan vissa blir väldigt annorlunda och rebelliska.

Hur hanterar man då den rebelliska tonårskatten?
För det första kastrering och sen tålamod. Har katten en period då den inte vill vara nära så mycket så låt den vara i fred men visa ändå att du gärna är med katten när den vill.
Att leka med matte/husse är bra för tonårskatter då dom får utlopp för sin energi.
Börjar den till exempel nafsa dig när ni gosar så ta lugnt bort handen och ignorera katten. Inget mys om den nafsar. Skulle den bita till riktigt hårt kan man fräsa precis som katter gör mot varandra om något gör ont och även då tar du bort handen och ignorerar katten.
Katter ääälskar ju uppmärksamhet och därför brukar ignoreringsteknik vara det bästa för att få dom att sluta med förbjudna saker.
Ett jättebra exempel på detta: Jag satt vid datorn och skrev och ville bli färdig med det jag höll på med och tänkte sen leka med katterna. En av katterna tyckte att vi skall leka NU och inte sen, gjorde då allt för att få min uppmärksamhet. Han gick framför datorskärmen, rev ner saker, jamade och till slut gick han till ett ställe där en tapetflik lossnat lite och tog tag i den och rev.
Då fick jag nog och gick ut till hallen där han var och sa ”fy på dig! så får du inte göra”, och sen satte jag mig vid datorn igen. Så fort jag vänder ryggen till så river han på tapeten igen och det var nästan som jag hörde honom fnissa för sig själv att hihi nu fick jag din upmärksamhet.
Så sen låtsades jag inte om att han rev på tapeten, och sen dess har han förstått att det inte funkar och har aldrig gjort det igen.

Så tålamod, ignorering och att fräsa som katter gör är saker man behöver för att uppfostra en tonårskatt.
Bestraffningar hjälper inte, katten blir nog snarare mer trotsig av det och även rädd för dig.

Hoppas dessa tips hjälper dig och din tonårskatt.
Håll ut, tonårsperioden går över mycket fortare för katter än för människor.