Varför?

VARFÖR säljer inte vi kattungar och katter? DÄRFÖR att vi adopterar ut familjemedlemmar!

VARFÖR får de inte gå ut? DÄRFÖR att vi vill inte att något ska hända katterna då många redan har levt ett hårt liv ute eller blivit födde ute. Ute kan en katt bli påkörd, råka ut för elaka barn eller vuxna, bli bortjagad av andra katter som vaktar sitt revir, bli kidnappad av elaka människor som vill använda dem i hundkamp som bete, bli tagna av ett rovdjur… Det finns många faror. De kan bli instängda i en källare eller förråd och svälta ihjäl. Det finns undantag med utevistelse. Under säkra förhållanden som tex att gå ut i sele med sin matte/husse, om katten accepterar det, eller att få gå ut i en inhägnad byggd för katten/katterna. Detta är något vi pratar med intressenten om vad som är aktuellt för just den katten.

Och VARFÖR ska de vara kastrerade? Kastrerade ska de vara så de inte blir stressade av sin drift samt att det inte ska finnas minsta lilla chans till att de förökar sig och det blir fler hemlösa katter som lider och dör.

RESURSER är viktigt för katter. De behöver flera rena toalådor på olika ställen i hemmet där de kan gå i lugn och ro, dvs lådan ska stå på ett sådant ställe där det inte är full trafik. De behöver flera rena vattenskålar med rent färskt vatten på olika ställen i hemmet. De behöver egna krypin, höga utsiktsposter, flera klätterträd på olika ställen, klöspelare, bäddar och fönsterplatser. Om de lägger sig i sitt kryp-in så ska de få vara ifred där.

De behöver tillgång till kattgräs och god kvalitetsfoder. De behöver minst en timmes aktivitet per dag med sin husse eller matte. De flesta katter tycker det är skönt att bli borstade med en skön karda eller en mjuk borste. Klippa klorna en gång varannan vecka är en god idé då de inte fastnar lika lätt i möblerna.

En gång om året ska de vaccineras mot kattsnuva och var tredje år mot kattpest. Även om de är innekatter då smittan kan följa med in. När katten närmar sig tio år är det bra att göra en seniorkoll på sin katt då de kollar njur och levervärden bla. Glöm inte att katter kan få tandsten, be veterinären göra en tandkontroll.